Indian Institute of Spices Research
ICAR Home

 
Parliament Questions
 
Production & Productivity
Indian Institute of Spices Research
1) Whether the Government has any plan to implement integrated crop management for improving the crop productivity
Ans) Yes, Indian Institute of Spices Research, Calicut has projects on these lines.  
If so, the details thereof  
Ans) Indian Institute of Spices Research having a Mega Project (No.3) on Systems approach for sustainable production of spices and another Mega project (No.9) on Developing integrated pest and disease management strategies in spice crops. Thus these two mega projects involve research on integrated crop management for improving the crop productivity.  
Whether the government has conducted any case study for evaluating the integrated crop management, and  
Ans) Indian Institute of Spices Research having a Mega Project (No.3) on Systems approach for sustainable production of spices and another Mega project (No.9) on Developing integrated pest and disease management strategies in spice crops. Thus these two mega projects involve research on integrated crop management for improving the crop productivity.  
If so, the details thereof?  
Ans) Indian Institute of Spices Research, Calicut has conducted trials on integrated spices management under the externally funded project (Govt. of Kerala) namely "Technology mission on black pepper" in Idukki, Wynad, Calicut and Kannur Districts of Kerala, involving improved varieties of spices and integrated crop management and crop protection technologies.  
   
2) Whether the attention has been drawn to the article in the Dream 2047 (November 2004) brought out by Vigyan Prasar of DST on the Spices in out Diet-A role beyond food flavouring which highlights several beneficial role of spices in action as antidiabetic, anti-microbial and anti cancer
Ans) The Indian Institute of Spices Research, Calicut conducts research on cultivation, genetic improvement and processing of spices for use as food flavouring and spicing. We don not have the mandate to do research pm medicinal aspect of these spices on human beings.  
Whether any controlled trial has been conducted in the field  
Ans) This is not the mandate of IISR and we do not have competence to do such kind of research. The question pertains to field of medicine.  
If so, the details thereof  
Ans) Does not arise  
Whether these results will be made public through media; and  
Ans) This question pertains to BSI/ICMR  
If so, Whether such spices will be available in standard preparation from with certification by BSI/ ICMR.  
Ans) This question pertains to BSI/ICMR  
   
3) The measures taken to bring reforms in Krishi Vigyan Kendras (KVKSs) and make them responsible for strategic crops planning.
Ans) Strategic crops planning for the KVKs are done through the Advisory Committee with Officers from line Departments, State Agricultural University and Zonal Coordinator. The measures suggested by DDG (Extension) are periodically implemented.  
   
4) The steps taken by the Government to protect the interests of the farmers and to ensure adequate supply of agricultural commodities;
Ans) This is also not applicable to AICRPS  
   
5) Whether ICAR has carried out agricultural research activities in various States with a view to increase agricultural production.
Ans) Yes.  
   
6) If so, the research activities undertaken in various parts of the country particularly in Tamil Nadu during the last three years.
Ans) There are two coordinating centers (Coimbatore & Yercaud) and one voluntary centre (Pechiparai) of Tamil Nadu Agricultural University, working on black pepper, turmeric, coriander, fenugreek and tree spices (clove, nutmeg and cinnamon) under AICRP on Spices in Tamil Nadu.
Research activities undertaken on mandatory spice crops:

Ø Evolving varieties and identifying promising lines through coordinated varietal trials.
Ø Developing agro-techniques involving organic and inorganic components
Ø Developing control measures against major pest and diseases

 
   
7) The recommendations of ICAR for increasing agricultural production in Tamil Nadu
Ans) Recommendations of ICAR (All India Coordinated Project on Spices) for increasing agricultural production pertaining to spices in Tamil Nadu are as below:

Ø In cinnamon, a high yielding accession PPI(C)-1 has been released by the Pechiparai (TNAU) Centre for the state, which yields 980 kg/ha bark (248.2 kg of quills & 731.58 kg of chips & dust) in 18-24 months.

Ø In coriander, an elite short duration coriander variety Co-4 released from Coimbatore Centre (TNAU) suitable for both irrigated and rainfed conditions which gives average yield of 600 kg/ha. This variety is field tolerant to wilt & grain mould.

Ø Application of FYM (5t/ha) + inorganic N 50% + Azospirillum (5kg/ha) registered highest fresh rhizome yield (40.5 t/ha) and benefit cost ratio of 3.23 in turmeric.

Ø Application of inorganic nitrogen 50% + Azospirillum 1.5 kg (seed treatment) + 5t FYM gave highest yield (738 kg/ha) in coriander.

Ø Application of 100% N + Azospirillum @ 1.5 kg/ha as seed treatment +FYM (5t/ha) gave the highest yield (684.6 kg/ha) in fenugreek.

Ø Seed rhizome treatment & soil application of Trichoderma viride and Pseudomonas fluorescens @ 4g/kg and 12.5 kg/ha with FYM amended was found to be effective for the control of rhizome rot disease in turmeric.

Ø Planting materials of released varieties in the mandatory spice crops were multiplied and distributed to farmers

 
   
8) The follow-up action initiated by Government thereon?
Ans) All the identified recommendations in spices are being sent to State Department by Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.  
   
12) Whether any National Workshop of Agricultural Scientists has been conducted to promote modern farming and profit making crops?
Ans) No